Als Business Manager werk ik vanuit Online Business Growth al bijna 7 jaar samen met succesvolle en prachtige ondernemers. Vaak ben ik onder de indruk van de kwaliteit die zij leveren en de ondernemersdrive die zij hebben. Door mijn klanten leer en groei ik zelf ook nog iedere dag! Daarom houd ik zo van ondernemen.

Maar toch speelt bij mij ook nog wel het thema ‘onzekerheid’ en heb ik belemmerende gedachten, zoals: 

  • OBG groeit, maar blijft die groei? Wanneer stopt mijn succes?
  • Als ik negatieve kritiek op mijn werk krijg of het gaat niet zoals ik had verwacht, dan is er meteen die stem die zegt: “Zie je wel, je bedrijf/jij stelt niets voor!”
  • Collega ondernemers adviseren vind ik doodeng, want wie zit er nu op mij te wachten?

Door de hierboven genoemde gedachten voel ik wel eens een onzekerheid dat me verdooft, uitstelgedrag veroorzaakt of me in ieder geval ’s nachts wakker houdt.

Ook ik heb dus soms last van belemmerende gedachten. Misschien verbaast dat je als je mij kent of met mij hebt gesproken? Maar op zo’n moment zie je mij als professional en dan weet ik wat ik waard ben met mijn kwaliteiten en ervaring. De onzekerheid gaat over mijn onderneming en mijn rol als adviseur, want dat maakt mij soms toch onzeker.

Wat ik doe wanneer ik belemmerende gedachten heb:
Ik ga mij nog meer inzetten, nog harder werken en ik doe dit met heel veel enthousiasme, zodat men mijn onzekerheid niet zal ontdekken. Dit harde werken leidt tot meer complimenten en succes. Ik zeg dan tegen mijzelf: “Zie je wel, als ik heel hard werk ziet men niet dat ik het eigenlijk heel lastig vind.” Ik krijg hierdoor echter steeds meer het gevoel dat ik nog harder moet werken en bereid me altijd extra goed voor en zit boven op de kleinste details.

Ook ben ik er goed in om mijn succes vooral niet te koppelen aan mijn eigen vaardigheden en competenties. Het is toeval, geluk, timing of door hulp van anderen en ik schrijf mijn successen zodoende dus vaak toe aan externe factoren.

Herken jij jezelf in het bovenstaande? Dan is het voor jou vast ook moeilijk om succes te waarderen en trots op jezelf te zijn. Daarom nodig ik je uit om jouw belemmerende gedachten met mij hieronder te delen en aan te geven wat deze met jou doen. Alvast bedankt hiervoor.

In mijn volgende blog zal ik vertellen hoe ik mijn belemmerende gedachten aanpak, maar ik behandel dit onderwerp ook in de workshop “Weet Wat je Waard bent” die ik op 16 oktober a.s. weer organiseer. Want vergeet niet iedere negatieve gedachte zorgt voor een blokkade!

Maar wanneer jij de juiste mindset hebt, kun je jouw belemmerende gedachten omzetten naar positieve gedachten.

 

Kijk voor meer informatie op workshop “weet wat je waard bent”

 

Groetjes,

Irene