Omzet en winst zijn twee verschillende dingen. Omzet is al het geld wat er binnenkomt (excl. BTW) en winst is het geld wat er overblijft na aftrek van alle kosten. De omzet kan dus vele malen hoger zijn dan de winst, maar we willen natuurlijk dat die winst zo hoog mogelijk ligt. 

Naar mijn mening is het dan ook een goed idee om vooral naar je winstdoel te kijken. Wat wil jij overhouden onderaan de streep? Dat is namelijk het allerbelangrijkste! Kijk hiervoor niet naar andere ondernemers, want elke ondernemer en bedrijf is uniek en die van jou dus ook (zie tip 8). Hoe meer winst, hoe beter en daar zou je focus voor dit jaar dan ook moeten liggen.

Praktisch gezien kun je het beste kijken naar welke kosten je hebt. Het gaat dan om je privé en zakelijke kosten, want je moet beide kunnen betalen. Een goede ondernemer weet precies waar alle kosten vandaan komen. Maak daarom een lijstje van alle vaste kosten die je maakt en van alle investeringen die je voor je bedrijf doet en wil maken. Breng in kaart hoeveel dit per maand gaat kosten zodat je er een omzetdoel aan kunt hangen.

Als je meer kosten hebt dan inkomsten ga je verlies draaien. Een van de grootste redenen waarom dit veel ondernemers overkomt is omdat ze geen inzicht hebben in hun eigen financiën. Zet daarom vandaag nog alles op een rijtje zodat je dit kunt voorkomen.