Als ondernemer heb je zoveel petten op. Je bent verantwoordelijk voor alle facetten van je bedrijf, of je nou alles alleen doet, of dat je samenwerkt met een team. Gelukkig zijn er talloze tools die je kunt inzetten om je te helpen het overzicht te behouden en/of je werkzaamheden simpeler te maken.

Deze onderstaande 5 tools helpen mij en mijn team om succesvol online te ondernemen. En ze zijn ook zeker handig voor als je een offline business hebt.

1. Project Management Systeem – Trello
Trello is een project management systeem dat ik gebruik om overzicht te creëren voor mijzelf, mijn teamleden en mijn klanten. Met behulp van deze tool weet ik precies wat op de planning staat, welke acties en werkzaamheden opgepakt moeten worden, wie er verantwoordelijk voor is en welke deadlines eraan komen.

2. E-mailmarketing software – Mailblue of AutoRespond
Je hebt het gezegde ‘the money is in the list’ vast en zeker vaker gehoord. Een e-maillijst is onmisbaar voor ondernemers die niet alleen rechtstreeks willen communiceren met hun klanten, maar ook op de juiste manier in contact willen blijven. Met het juiste mailsysteem kun je heel eenvoudig de klantreis (customer journey) van jouw relaties volgen en positief beïnvloeden. Door plangericht mails te versturen haal je meer omzet uit je lijst.

3. Cloudoplossing – Dropbox of OneDrive
Een cloudoplossing zoals Dropbox of OneDrive is echt een must voor elke ondernemer! Je kunt op elk moment en vanaf elke device bij je bestanden. Niet alleen is het handig om altijd alles bij de hand te hebben, maar je kunt ook derden gemakkelijk toegang geven tot bepaalde bestanden of mappen.Het grote voordeel van Dropbox en OneDrive is dat je in realtime kunt samenwerken in een document. Je hoeft het document dus niet eerst op te slaan en weer te uploaden. Zo voorkom je dus ook dat er verschillende versies rondgaan.

 

4. Social Media Planning Tool – Buffer, Facebook Business, MeetEdgar
Posten op social media kan enorm veel tijd innemen. Tijd die je vaak nuttiger kan besteden. Als je van tevoren weet hoe je planning voor de komende periode eruit ziet, is het ook veel makkelijker om in één zitting content te bedenken hiervoor. Je bespaart nog meer tijd door deze content van tevoren in te plannen. Dit kun je wekelijks, tweewekelijks of zelfs maandelijks doen. Hiervoor gebruik je dan een planningstool. Echt een lifesaver!

5. Online Afspraken Planner – Calendly, SuperSaas, Microsoft Bookings
Het maken van een afspraak kan soms enorm vermoeiend zijn. Met een online afspraken planner hoef je niet meer heen en weer te mailen om een geschikt moment voor een meeting te vinden. Je stelt eenmalig je beschikbaarheid in en deel je deze agenda met degene waarmee je een afspraak wil inplannen. Je kunt er ook voor kiezen de agenda beschikbaar te maken op je website of bijvoorbeeld in de footer van je emailhandtekening. 

Extra tip: koppel de agenda ook aan de agenda die je gebruikt om je privéafspraken in te plannen, zo is je zakelijke agenda altijd up-to-date en voorkom je dubbele afspraken.

 

Welke tool is onmisbaar in jouw business?