Goed om je heen blijven kijken is voor ondernemers belangrijk. Blijf gefocust op veranderingen en nieuwe ontwikkelingen. Niet alleen binnen je eigen branche, maar gewoon breed! Zo kun je namelijk goed meebewegen indien dat voor jouw bedrijf noodzakelijk wordt.

 

Vraag jezelf af: Wat speelt er zich af in de wereld en heeft dat gevolgen voor mijn bedrijf?  De Coronapandemie bijvoorbeeld heeft de afgelopen twee jaar een behoorlijke impact gehad en ik vrees dat de oorlog in Oekraïne ook merkbaar wordt.

Daarom leek het mij handig om de volgende content met je te delen, zodat je hier rekening mee kunt houden en er tijdig op in kunt spelen.

Kosten stijgen/koopkracht neemt af

Zijn jouw klanten particulieren, dan zal je rekening moeten houden met de koopkracht, die er minder rooskleurig voor staat dan vorige jaren. De zorgkosten en vooral de energiekosten zijn toegenomen.

De beslissing om met een opleiding van start te gaan, zal daardoor minder snel of helemaal niet genomen worden. Bied jij opleidingen aan? Zoek dan uit of je in aanmerking komt om via het STAP-budget jouw opleidingen aan te bieden. Jouw cursisten kunnen dan met een mooie korting toch aan de opleiding beginnen.

Voor een aantal van onze opdrachtgevers hebben wij het STAP-budget proces geïmplementeerd en de eerste ronde is zeer goed verlopen!

Door de pandemie is de vraag naar gezondheid en gezonder leven toegenomen. En om leegloop van personeel te voorkomen, bieden veel bedrijven hun medewerkers een opleiding aan. Als opleider is dit een kans die je moet pakken. Zorg dat je zichtbaar bent bij die bedrijven, maar zeker ook bij de medewerker, die het aanbod van de werkgever krijgt. Kom met hun in contact, zodat zij bij jou een opleiding gaan doen. Zet je marketing hierop in.

 

Ondernemen is niet altijd makkelijk

Ondernemen is werken. Dat heb ik persoonlijk de afgelopen twee jaar echt gemerkt. De pandemie zorgde bij mij juist voor méér werk. Collega ondernemers klopten bij mij aan, met het verzoek om hen te begeleiden bij het online ondernemen, want ze werden gedwongen om van offline naar online te gaan en niet iedereen was hierop ingericht.

Hybride werken blijft echt de nieuwe manier van werken en daar houd ik rekening mee. Ik weet dat ik voorlopig nog collega ondernemers kan helpen om hierop in te spelen. Heb jij ook advies of assistentie hierbij nodig?  Neem dan gerust contact met mij op.

 

Terug naar loondienst

Niet iedere ondernemer kon of wilde van offline naar online ondernemen overstappen. Want het is echt even omschakelen. Niet iedereen kon zich veroorloven om in de eigen organisatie te investeren en die stap te zetten naar online ondernemen. En niet alle diensten / producten kun je online faciliteren.

Vooral de kleine zelfstandigen hebben onvoldoende middelen om zo’n omzwaai te maken. En wat ik nu zie is dat deze ondernemers ervoor kiezen om terug in loondienst te gaan. Door de krappe arbeidsmarkt is het heel eenvoudig om voor die stap te kiezen.

En dat biedt kansen voor ondernemers die wel doorzetten. Er zijn hierdoor namelijk minder concullega’s op de markt.

Ga dus oriënteren en wordt zichtbaar/vindbaar voor de doelgroep die nu beschikbaar komt omdat jij nog wel biedt waar zij behoeften aan hebben. Zorg ervoor dat je daar bent waar ook jouw doelgroep rondhangt!

 

Online ondernemen is een blijvertje

Wat ik hierboven al beschreef zal online werken blijven. Zelf onderneem ik alweer ruim 8 jaar online en het bevalt mij goed. De pandemie heeft bewezen dat de economie heel goed draait met online ondernemen en dat deze manier van werken echt de toekomst is.

De manier van ondernemen en werken zoals wij dat deden voor de pandemie zal niet meer terugkomen. Hier moet je dus ook op inspelen!

We hebben bewezen dat je met online ondernemen zorgt voor financiële zekerheid en dat je je bedrijf op die manier kunt laten groeien, ook in slechte tijden.

 

Vind jij online ondernemen lastig, maar merk je wel dat het nodig is om je bedrijf financieel gezond te houden?

Online Business Growth helpt je graag. Boek een gratis advies gesprek in en samen bekijken we jouw mogelijkheden om ondanks alle maatregelen, pandemieën en oorlogen toch gezond te blijven ondernemen.