Het STAP-budget, een regeling voor scholing en ontwikkeling. Werkenden en werkzoekenden kunnen met het subsidiebedrag van € 1.000 een opleiding, training of cursus volgen en hiermee hun kansen op de arbeidsmarkt verbeteren en/of vergroten. Een hele mooie ontwikkeling voor de Nederlandse samenleving vinden wij!

Ook voor opleiders biedt het STAP-budget veel kansen om hun opleidingen, trainingen en cursussen toegankelijker te maken voor een groter publiek.

Hoewel het redelijk simpel is om het STAP-budget aan te vragen, is uit ervaring gebleken dat het gehele proces van aanvraag tot afwikkeling voor de STAP-opleider een stuk ingewikkelder en enorm tijdrovend is. Niet alleen moeten er vaak nieuwe processen worden ingericht voor het afwikkelen van de aanvraag, er komt ook veel administratie bij kijken.

Het afgelopen jaar hebben wij als ondersteunende schakel veel kennis en ervaring opgedaan en is het ons opgevallen dat de meest voorkomende reden dat het opleiders zo veel tijd kost, is omdat het proces niet goed is ingericht. Dit heeft meerdere oorzaken:

  • Het huidige proces van de organisatie is niet efficiënt ingericht, zodat het STAP-proces deze knelpunten aan het licht brengt en voor nog meer problemen zorgt/kan zorgen.
  • De STAP-regeling is nieuw. Dit betekent dat er zich gaandeweg nieuwe ontwikkelingen zullen voordoen, die mogelijk effect hebben op jouw proces en het resultaat van jouw organisatie.
  • Je bent afhankelijk van andere schakels binnen de keten (denk aan het UWV, de Overheid, etc.). Het proces begint en eindigt dus niet bij jou als opleider.
  • Er is elke 2 maanden een nieuwe aanvraagperiode. Hierdoor ben je als opleider bijna continue bezig met STAP.

Het is dus niet alleen belangrijk dat je eigen proces goed op orde is, maar vooral ook dat je meegaat met eventuele veranderingen en je proces wanneer nodig aanpast.

Na de vele veranderingen die onze samenleving de afgelopen jaren heeft meegemaakt is de STAP-regeling echt een mooie ontwikkeling. En voor opleiders een mooie manier om hun doelgroep op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met hun aanbod.

Ben jij een STAP-opleider en denk jij een verbeteringsslag te kunnen maken in je STAP-proces of wil je STAP-opleider worden maar schrik je van alles dat erbij komt kijken?

Bekijk hier wat wij voor jou kunnen betekenen en neem dan gerust contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek om te zien hoe we jouw organisatie kunnen ondersteunen.

Online Business Growth staat voor je klaar!